Záhada zelenej a hnedej, alebo ako si vyrobiť kompost.
Keď som začínala s výrobou vlastného kompostu, strávila som mnoho času študovaním veľkého počtu internetových zdrojov na túto tému. Vo všetkých odporúčaniach sa so železnou pravidelnosťou opakovala rovnaká rada. Použi správny pomer zeleného a hnedého materiálu. Na základe tejto rady som musela nájsť odpovede na nasledovné otázky:- Čo je to ten zelený a hnedý materiál?
- Aký je jeho správny pomer?
- Je táto rada pre mňa vôbec užitočná?
Zelený a hnedý materiál čo to vlastne je?
Rozdelenie na zelený a hnedý materiál je celkom výstižné. Hnedý je akýkoľvek hnedý rastlinný materiál, ktorý zahŕňa opadané lístie, suchú trávu, drevo, papier a slamu. Zelený je akýkoľvek zelený rastlinný materiál a to čerstvo pokosená tráva, čerstvo vytrhaná burina, čerstvé odrezky rastlín a väčšina kuchynského odpadu.Vďaka tomuto zjednodušenému rozdeleniu na zelené a hnedé je tento princíp ľahšie pochopiteľný. Zelený materiál obsahuje vyššiu hladinu dusíka (N) a hnedý materiál zas vyššiu hladinu uhlíka (C).
Ako zelené rastliny starnú (schnú), postupne strácajú dusík a zároveň hnednú. Počas sezóny majú zelené listy vysokú hladinu dusíka, ale keď na jeseň zhnednú, hladina dusíka v nich klesne. Stane sa z nich hnedý materiál, ktorý má vyšší obsah uhlíka.
Ako som, ale zistila rozdelenie na zelené a hnedé je trochu zavádzajúce. Len podľa farby surovín sa obsah dusíka stanoviť nedá. Napríklad hnoj je v kategórii hnedej alebo zelenej? Podľa farby je hnedý, ale podľa hladiny dusíka je zelený. Takže pokiaľ by som pridala do kompostu hnoj, musím ho brať ako zelenú zložku. To isté platí aj pre odpad z kávy. Káva je hnedá, ale obsahuje vysoké hladiny dusíka preto sa v komposte ráta medzi zelené suroviny.
Záverom je, že pravidlo zelenej a hnedej nemusí vždy fungovať. Hnedé môžu byť zelené, zelené môžu byť hnedé. Myslím, že v tom začína pekný zmätok a pre nováčika v kompostovaní duplovane.
Jesenné lístie - hnedý materiál s vysokým obsahom uhlíka (C) |
Ako teda kompostovať- správny pomer C:N
Všeobecné pokyny pre výrobu kompostu (horúci proces) obvykle odporúčajú, aby som zmiešala zelenú a hnedú v správnom pomere. Pretože pokiaľ dosiahnem správny pomer surovín, kompost sa počas tlenia zahreje na vysokú teplotu (cca 70°C) a je skôr pripravený na použitie. Pri týchto teplotách sa zlikviduje aj väčšina semien burín, ľkodcov, prípadne aj nejaké patogény. Odporúčanie pre ideálny pomer zvyčajne znie takto:
C:N je 30:1
To znamená, že správny pomer C:N je 30 dielov uhlíka a 1 diel dusíka. Toto odporúčanie je pre mňa, ako bežnú záhradkárku veľmi ťažko realizovateľné.
Každá ingrediencia má totiž svoj vlastný pomer C:N. Napríklad konský hnoj má pomer uhlíka a dusíka približne 25:1. Jesenné lístie má pomer 30-80:1, v závislosti od veku a typu listov. (Odkaz pod článkom obsahuje zoznam pomerov C:N pre bežné prísady používané v komposte.) Odhadovanie správneho množstva dusíka a uhlíka v jednotlivých materiáloch je podľa mňa príliš komplikované a to, že by sa mi podarilo trafiť správny pomer je veľmi nepravdepodobné. Neviem si predstaviť ako budem analyzovať zloženie obsahu jednotlivých zložiek 😳
Správny pomer uhlíka a dusíka robí mikróby šťastnými 😁 a rýchlo sa množia. Rýchlo množiace sa mikróby spôsobia, že proces kompostovania prebehne rýchlo a kompostová kopa sa rýchlo zahreje na požadovanú teplotu. Pre rýchly kompost je teda dôležité dodávať mikróbom správny pomer uhlíka a dusíka.
Na to aby som si vyrobila kompost vôbec nepotrebujem správny pomer C:N. Správny pomer potrebujem len vtedy keď chcem kompost vytvoriť veľmi rýchlo.
C:N je 30:1
To znamená, že správny pomer C:N je 30 dielov uhlíka a 1 diel dusíka. Toto odporúčanie je pre mňa, ako bežnú záhradkárku veľmi ťažko realizovateľné.
Každá ingrediencia má totiž svoj vlastný pomer C:N. Napríklad konský hnoj má pomer uhlíka a dusíka približne 25:1. Jesenné lístie má pomer 30-80:1, v závislosti od veku a typu listov. (Odkaz pod článkom obsahuje zoznam pomerov C:N pre bežné prísady používané v komposte.) Odhadovanie správneho množstva dusíka a uhlíka v jednotlivých materiáloch je podľa mňa príliš komplikované a to, že by sa mi podarilo trafiť správny pomer je veľmi nepravdepodobné. Neviem si predstaviť ako budem analyzovať zloženie obsahu jednotlivých zložiek 😳
Prečo je pomer C:N taký dôležitý?
Správny pomer je dôležitý pokiaľ potrebujeme - chceme robiť tzv. komopstovanie za horúca. Kompostovanie je proces pri ktorom mikroorganizmy degradujú organickú hmotu pridanú na hromadu kompostu. Tieto mikróby majú základné požiadavky na jedlo rovnako ako aj my. Ukázalo sa, že najlepšie rastú, keď je pomer uhlíka k dusíku 30:1.Správny pomer uhlíka a dusíka robí mikróby šťastnými 😁 a rýchlo sa množia. Rýchlo množiace sa mikróby spôsobia, že proces kompostovania prebehne rýchlo a kompostová kopa sa rýchlo zahreje na požadovanú teplotu. Pre rýchly kompost je teda dôležité dodávať mikróbom správny pomer uhlíka a dusíka.
Kuchynský odpad "tzv. zelený materiál" s vysokým obsahom dusíka (N) |
Čo sa stane ak nie je správny pomer C:N?
Mikróby nebudú také šťastné a kompostovaný materiál sa nerozloží tak rýchlo. Kompostovanie prebieha dlhšie a pri nižších teplotách. Je to úplne bežné, hlavne v mojom komposte a taktiež to nie je žiadna tragédia 😁Na to aby som si vyrobila kompost vôbec nepotrebujem správny pomer C:N. Správny pomer potrebujem len vtedy keď chcem kompost vytvoriť veľmi rýchlo.
Vo videu je môj 5 mesiacov starý kompost pripravovaný metódou za studena.
Realita môjho kompostovania.
Pre mňa ako bežného záhradkára je veľmi ťažké dosiahnuť správny pomer materiálu.Po prvé, odkiaľ mám zistiť či moje opadané lístie má pomer 30:1 alebo 80:1?
Po druhé málokedy mám k dispozícii naraz, v rovnakom čase správne ingrediencie.
Väčšina zelených surovín je k dispozícii v lete. Väčšina hnedých surovín je k dispozícii na jar a na jeseň. Niektoré zdroje odporúčajú skladovať hnedé suroviny, kým nezhromaždím dostatok zelených surovín, a potom ich použiť. To je určite možnosť riešenia, ale:
Väčšina zelených surovín je k dispozícii v lete. Väčšina hnedých surovín je k dispozícii na jar a na jeseň. Niektoré zdroje odporúčajú skladovať hnedé suroviny, kým nezhromaždím dostatok zelených surovín, a potom ich použiť. To je určite možnosť riešenia, ale:
po tretie chce to oveľa viac práce a
po štvrté tiež voľný priestor na skladovanie, ktorý nemám.
Realita je taká, že keď pridám na kompostovú kopu zelený a hnedý materiál, priebežne ako ho mám k dispozícii a občas ho premiešam a otočím aj tak skončím s kompostom. Je to len pomalší proces, ale konečný výsledok je aj tak výborný. Jednoducho som si prestala robiť kompostovanie komplikovaným a zaťažovať sa správnymi pomermi uhlíka a dusíka. 😉
Realita je taká, že keď pridám na kompostovú kopu zelený a hnedý materiál, priebežne ako ho mám k dispozícii a občas ho premiešam a otočím aj tak skončím s kompostom. Je to len pomalší proces, ale konečný výsledok je aj tak výborný. Jednoducho som si prestala robiť kompostovanie komplikovaným a zaťažovať sa správnymi pomermi uhlíka a dusíka. 😉
0 Comments:
Zverejnenie komentára