Ako si vypestovať žeruchu plnú vitamínov.
Lepidum sativum je viac známe pod názvom žerucha záhradná. Žerucha pochádza z blízkeho východu a ako korenie bola využívaná už v starovekom Ríme. V dávnych dobách bola používaná aj ako liečivá bylinka. Už v roku 400 pred Kristom sa o nej zmieňuje Hippokrates. Veľký prírodný liečiteľ Galénos ju odporúčal pre zdravie tiež.
Perzský kráľ Xerxes údajne takto prehovoril k svojim vojakom: "Vojaci moji, aby ste boli zdraví, zjete každý deň svoj prídel žeruchy."
Žerucha a jej priaznivé účinky na naše zdravie teda očividne nie sú žiadnou novinkou 😃
Približne 35g žeruchy nám poskytne:
- desatinu dennej dávky vitamínu C
- kyselinu listovú
- karotenoidy
- 40mg vápnika
okrem toho žerucha podporuje činnosť žlčníka a zlepšuje trávenie.
Na pestovanie žeruchy sa mi osvedčil omnoho viac záhradný substrát ako vata. Semienka pred tým ako ich vysejem namočím na hodinu do vody tak, aby vytvorili priehľadný gél. Tento postup mi vždy zaručuje pravidelnú a bohatú úrodu. Celý postup je ukázaný v krátkom videu.
0 Comments:
Zverejnenie komentára