Jednoduchý slezový sirup proti kašľu
Leto prináša množstvo kvetov a vôní - ale ako zachytiť ich skvelú chuť a liečivé účinky. V hlave mi veľmi dlho vŕtala myšlienka vyrobiť si slezový sirup. Malo to však jeden veľký háčik účinné slizovité zložky obsiahnuté v sleze sú termosenzitívne a preto slez nemôžeme uvariť klasicky ako sa to pri bylinkových sirpoch robí. Domáci slezový sirup bol pre mňa jednoducho výzva.
Slez Maurský je v našich klimatických podmienkach jednoročná rastlina (ale všimla som si, že niektoré rastliny v našej záhrade vydržia aj 2 roky) V Stredomorí a v severnej Afrike odkiaľ pochádza je to trvalka. Môže dorásť až do výšky 1,5 metra ako uvádzajú múdre zdroje, ale ja ho mávam aj vyšší.
Slez maurský - hlavné obsahové látky sú antokyány a to malvidín a jeho glykozid malvín, sliz a triesloviny. Jeho liečivé účinky sú známe už od staroveku.
0 Comments:
Zverejnenie komentára