Fialkový sirup - recept
Opäť je tu ten čas v roku, keď si môžme pripraviť sezónne pochúťky z fialiek. Fialkový sirup, cukor, želé, fialkový med. Ja som sa rozhodla túto sezónu pre fialkový sirup. Je voňavý a sladký a pomáha pri boľavom hrdle a kašli. Fialkové kvety sú bohaté na vitamín C a rutín, ktorý je zas prospešný pre cievy.
Najviac trpezlivosti potrebujeme pri zbere kvietkov, práve ten je pri fialkách najprácnejší. Keď si nazbierame aspoň 3 plné hrste kvietkov, ďalší postup už je veľmi jednoduchý. Na fialkový sirup budeme potrebovať nasledovné:
Suroviny
- 3 plné hrste fialkových kvietkov (čím viac kvietkov máme tým intenzívnejšiu chuť a farbu sirupu dosiahneme)
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 400 ml vody
- 400 g kryštálového cukru
Postup
1. Kvety fialiek nasypeme do sklenenej nádoby (ideálny je dostatočne veľký zaváraninový pohár) a nakrájame k nim polovicu citrónu. Z druhej polovice citrónu vytlačíme šťavu a tiež ju prilejeme do nádoby.
2. Nechajte zovrieť 400 ml vody a rozpustite v nej 400 g kryštálového cukru. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí, a potom nechajte trochu vychladnúť.
3. Teplú cukrovú vodu nalejte do nádoby na fialky, dobre premiešajte a nádobu prikryte čistou utierkou.
4. Nechajte 3 dni postáť, potom kvietky sceďte a sirup nalejte do vysterilizovanej fľaše. Skladujte v chladničke.
POUŽITIE
Fialkový sirup je výborný na osladenie čaju, kde okrem účinku proti kašľu pôsobí aj upokojujúco. Tiež si ho môžete zaliať minerálnou vodou a piť od smädu počas teplejších jarných dní.
Pokiaľ máte možnosť nazbierať si dostatočné množstvo fialiek, určite využite šancu na uvarenie tohto výborného sirupu. Ja som ho varila túto jar už druhý krát 😋
0 Comments:
Zverejnenie komentára